Otwarto rozszerzenie siedziby ESO

Nowy budynek biurowy i konferencyjny w siedzibie ESO
Nowy budynek biurowy i konferencyjny w siedzibie ESO w Garching koło Monachium.
ESO

4 grudnia 2013 r. w siedzibie ESO w Garching koło Monachium w Niemczech odbyła się oficjalna uroczystość inauguracji nowego rozszerzenia budynków biurowych ESO. W uroczystości wzięli udział członkowie Rady ESO, przedstawiciele lokalnych władz, architekci Auer+Weber+Assoziierte, główni wykonawca BAM Deutschland AG oraz zarząd ESO.

Otwarcie nowych budynków to ważny dzień w historii ESO, gdyż nie tylko skupi razem cały personel  ESO w Garching, ułatwiając wartościową współpracę, ale będzie także budynkiem technicznym do montowania, testowania i modernizowania najbardziej zaawansowanych instrumentów ESO. Budowa rozszerzenia była możliwa m.in. dzięki dotacji od niemieckiego Federalnego Ministerstwa Nauki i Badań.

Dwa budynki – biurowy o powierzchni 10 300 metrów kwadratowych i techniczny o powierzchni 2900 metrów kwadratowych – a także ich otoczenie, obejmują ponad dwukrotnie większy obszar niż dotychczasowa siedziba ESO w Garching. Dodatkowa przestrzeń była bardzo potrzebna dla personelu ESO, który do tej pory był rozproszony w różnych budynkach kampusu w Garching.

Co więcej, w perspektywie Ekstremalnie Wielkiego Teleskopu Europejskiego (E-ELT), ESO potrzebuje odpowiedniego miejsca dla innowacji technologicznych, których ten ambitny projekt będzie wymagał. Budynek techniczny – w którym znajdzie się jedno z największych cyfrowych archiwów danych astronomicznych na świecie – będzie centralnym punktem tych prac.

Oba budynki oraz połączenie pomiędzy nimi, a obecną siedzibą, zostały zaprojektowane przez architektów Auer+Weber+Assoziierte, po wpłynięciu kilku koncepcji w ramach konkursu architektonicznego. Firma ta zaprojektowała także hotel Residencia w Obserwatorium ESO Paranal w Chile, który otrzymał nagrody LEAF Award w 2004 r. i a Cityscape Architectural Review Award w 2005 r.    

Rozszerzenie zostało zaprojektowane w sposób zgodny z dotychczasowym budynkiem. Budynek biurowy posiada podobny zaokrąglony kształt i w dużym stopniu wykorzystuje naturalne źródła światła oraz posiada dwa wewnętrzne dziedzińce. Budynek techniczny jest cylindrem o średnicy prawie takiej jak 39-metrowe zwierciadło główne E-ELT.

Oba budynki otrzymały oznaczenia spełniania norm ekologicznych, gdyż ich zużycie energii będzie znacznie niższe niż dla typowych budynków o tych rozmiarach. Było to możliwe dzięki dobrze izolowanej elewacji oraz dlatego, że budynek biurowy jest ogrzewany i chłodzony przez aktywację rdzenia betonowego (do czego używana jest woda gruntowa i pompa cieplna) oraz z centralnego ogrzewania z wykorzystaniem wód geotermicznych.

Rozszerzenie, którego budowa rozpoczęła się w styczniu 2012 r., jest kolejnym istotnym krokiem w nieustannej ewolucji ESO.


Więcej informacji i zdjęć:



Źródło: ESO | Tłumaczenie: Krzysztof Czart

Liczba odsłon: 1145